Λαϊκή Συνέλευση Δημ. Διαμερίσματος Χαλκιοπούλων Εκτύπωση

Στις 14-06-2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 21:00, στην αίθουσα του δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δ. Διαμερίσματος Χαλκιοπούλων με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου.

Θέματα συζήτησης:

1. Το αρδευτικό.
2. Η ύδρευση του χωριού.
3. Η λειτουργία του κέντρου  υγείας.

Ο χρόνος έναρξης της λαϊκής συνέλευσης είχε καθορισθεί για τις 21:00, ξεκίνησε στις 21:45 και ολοκληρώθηκε στις 00:30. Αυτή ήταν η πρώτη συνέλευση που έγινε μέσα στην τριετία 2011-2013 που διανύουμε. Τον κύριο δήμαρχο που απουσίαζε στην Αθήνα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, εκπροσώπησε ο κύριος αντιδήμαρχος Σιατής Γεώργιος.

Παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης: Η κυρία Σταμούλη – Λαμπράκη Φρειδερίκη και ο πρώην δήμαρχος Μενιδίου κύριος Βασίλας Μάρκος, ενώ από την αντιπολίτευση παρόντες ήταν ο κύριος Πρεβεζιάνος Ιωάννης, ο κύριος Ριζογιάννης Κώστας και ο κύριος Κατσούλης Μάρκος. Παρόντες επίσης και τα τρία μέλη του τοπικού συμβουλίου: ο πρόεδρος κύριος Τηγάνης Νεκτάριος, ο κ. Θωμάς Κουτσιούμπας και ο κ. Επαμεινώνδας Νέστωρας.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο μικρός αριθμός συμμετοχής -35 άτομα όλα κι όλα - συν τους εκλεγμένους που προανέφερα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί η παντελής απουσία του ωραίου φύλου πλην της κυρίας Σταμούλη η οποία είναι δημοτική σύμβουλος. Δεν ξέρω αν η ενημέρωση για αυτή τη συνέλευση ήταν αυτή που έπρεπε και αν έφτασε και στο τελευταίο σπίτι, φαίνεται όμως πως τα δρώμενα του χωριού μας ελάχιστα απασχολούν τον γυναικείο πληθυσμό και αυτό μόνο παραμονές των εκλογών. Οι τρεις εκλεγμένοι του τοπικού συμβουλίου στις εκλογές του 2010 πήραν 330 περίπου και κατάφεραν να έχουν 35 παρόντες !! Εδώ θα μου επιτρέψετε να θυμίσω την παροιμία «Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».

Σίγουρα οι καιροί δεν είναι και οι καλύτεροι εκεί που βρίσκεται ο τόπος λόγω της οικονομικής κρίσης που για τέταρτο χρόνο μαστίζει τη χώρα, άντε να βρει κουράγιο ο πολίτης για συνελεύσεις και συγκεντρώσεις. Εγώ θα πω το αντίθετο, ίσα ίσα σήμερα χρειάζονται οι συνελεύσεις και κάθε μορφή κινητοποίησης. Η απουσία των πολιτών και η αδιαφορία για τα προβλήματα ακόμα και σε τοπικό επίπεδο διευκολύνουν τους πολιτικούς - και εν προκειμένω τους τοπικούς άρχοντες - και όχι τους πολίτες.

Άλλωστε ο χρόνος που θα κριθούν είναι πολύ κοντά και εκεί θα φανεί ποιός εμπνέει και ποιός όχι. Αλάνθαστος κριτής είναι μονάχα ο κυρίαρχος λαός ο οποίος και μνήμη έχει και κρίση διαθέτει. Και πάμε τώρα συνοπτικά στη συζήτηση που έγινε. Σε γενικές γραμμές έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος σε καλό κλίμα πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Μια συζήτηση χωρίς εσείς και εμείς και αυτό τουλάχιστον κρίνεται θετικά. Για το αρδευτικό εκφράστηκαν ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα λειτουργίας του έργου λόγω των πολλών ζημιών που παρουσιάζει το δίκτυο. Από την πλευρά του δήμου υπάρχει η δέσμευση για μια μικρή οικονομική βοήθεια προκειμένου να αποκατασταθούν οι πιο επείγουσες ζημιές ώστε να μη χαθεί η καλλιεργητική-αρδευτική περίοδος.

Το θέμα ύδρευσης ήταν αυτό που μονοπώλησε τη συζήτηση. Εκφράστηκαν αρκετά παράπονα από πολλούς για το τιμολόγιο κυρίως της τρίτης κλίμακας που ανέρχεται στην τιμή του 1.10 ευρώ το κυβικό παρ’ότι το δίκτυο του Ν. Χαλκιόπουλου λειτουργεί με φυσική ροή. Επίσης παράπονα ακούστηκαν και για καθυστερημένη μέτρηση στο θερινό τετράμηνο κυρίως που έχει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μπαίνουν στην τρίτη κλίμακα του 1.10 ευρώ και να ανεβαίνει αισθητά  λογαριασμός. Ερώτηση έγινε και για την καταλληλότητα του νερού.

Για το τρίτο θέμα «Λειτουργία Κέντρου Υγείας» εκφράστηκαν ανησυχίες ως προς ποιο βαθμό οι υπηρεσίες που παρέχει ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού που ομολογουμένως είναι πολλές, αφού έχει να καλύψει γεωγραφικά μια περιοχή αρκετά μεγάλη.

Η συζήτηση έκλεισε με τις απαντήσεις που έδωσε ο αντιδήμαρχος κ.Σιάτης Γεώργιος που εκπροσωπούσε και το δήμαρχο πάνω σε αυτά που ακούστηκαν στη συνέλευση.