ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΗΓΑΝΗ Εκτύπωση

Το Σάββατο  31 του μήνα, ο συγχωριανός μας Γιώργος Τηγάνης (χαϊδευτικά ‘’Γιωργάκης’’ για όλους μας), χειροτονήθηκε Διάκονος. Όχι πως δεν το περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν, αφού ο Γιώργος ήταν ενεργό μέλος της Εκκλησίας από την παιδική του ηλικία, ακολούθησε εκκλησιαστικές σπουδές (3 χρόνια Εκκλησιαστικό Λύκειο και άλλα 4 χρόνια στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων) και όνειρό του ήταν – όπως έλεγε παντού - η ενασχόλησή του με την Εκκλησία.  Πριν από μερικούς μήνες παντρεύτηκε και ήταν έτοιμος πλέον για το μεγάλο βήμα.

Κατάμεστη η Εκκλησία από συγχωριανούς, συγγενείς και φίλους και σε κλίμα μεγάλης χαράς και συγκίνησης παρακολούθησε την Χειροτονία του Γιώργου που ήταν ταυτόχρονα χαρούμενος, αλλά και συγκινησιακά φορτισμένος. Με δυσκολία διάβασε το ευχαριστήριο κείμενό του, (το δημοσιεύουμε ολόκληρο) που μας συγκίνησε ακόμη περισσότερο, ευχαριστώντας το Θεό, αλλά και όλους όσους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ’αυτή του την απόφαση και στην πραγματοποίησή της. Την χειροτονία πραγματοποίησε ο  Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμάς συλλειτουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ.Μακαρίου. Παρόντες ήταν επίσης περίπου 35 Ιερείς και Διάκονοι καθώς και συμμαθητές και φίλοι του από την Ακαδημία. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του  σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ.Μακαρίου που δείχνει πόσο αγαπητός ήταν ο Γιώργος στην εκκλησιαστική κοινότητα του Σιδηροκάστρου όταν υπηρετούσε εκεί φαντάρος. Συγκινημένοι και οι γονείς του Παναγιώτης και Αλεξάνδρα καθώς και η σύζυγός του Μαγδαληνή παρακολούθησαν την τελετή και δέχτηκαν ευχές από όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Κοσμάς στην ομιλία του είπε :

"Χαίρομαι πολύ για τη μεγάλη τιμή και την ευλογία που σου χαρίζει ο Κύριός μας και προσευχόμαστε και θα προσευχόμαστε, να σου χαρίσει ο Κύριος Αγία είσοδο στην Ιεροσύνη, αλλά και Αγιασμένη πορεία Ιερατική μέχρι βαθέος γήρατος. Φέρνω στη σκέψη μου αυτό που λέει ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, “όσοι θέλουν να υπηρετήσουν το Θεό οφείλουν να είναι Άγιοι”. Και φέρνω επίσης στη σκέψη μου την προτροπή του Μεγάλου Αγίου μας Κοσμά του Αιτωλού που λέει: “Είσαι Άγγελος; Γίνε Ιερέας”. Κι εσύ έχεις χρέος να αγιάζεις και να προσφέρεσαι με αγιασμένη ζωή στη διακονία του Θεού. Οπωσδήποτε έχεις μελετήσει το βιβλίο των πράξεων. Τι λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς για την εκλογή του πρώτου διακόνου Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα. Εξέλεξαν λέει τον Άγιο Στέφανο, που ήταν πλήρης πίστεως και πνεύματος Αγίου. Πρέπει να δυναμώσεις την πίστη σου, να την κάνεις θερμή και καθαρή, αλλά και να φροντίζεις μέσα σου να κατοικεί πάντοτε το Άγιο Πνεύμα. Η πίστη είναι το θεμέλιο κάθε Αρετής, είναι η στερεά πέτρα πάνω στην οποία οικοδομείται η Αγιότητα. Για να πλησιάσουμε και να μπούμε στο Ναό όπως μας θέλει ο Θεός, για να πλησιάσουμε το Ιερό Βήμα, για να ντυθούμε τα Ιερά Άμφια, για να πλησιάσουμε στην Αγία Τράπεζα και να πάρουμε στα χέρια μας το Άγιο Ποτήριο με το σώμα και το αίμα του Κυρίου, για να τελέσουμε τα Άγια Μυστήρια, για να διακονήσουμε τη Σωτηρία μας και τη σωτηρία των πιστών, για να μείνουμε όρθιοι εμπρός στους πειρασμούς και στις δυσκολίες της Ιεροσύνης, πρέπει να μείνεις στερεωμένος στην ορθόδοξη πίστη και την αλήθεια. Για να μείνουμε όρθιοι μπροστά στη λαίλαπα του πολέμου κατά της Εκκλησίας μας, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε πίστη στην καρδιά μας, να φροντίσουμεμέσα μας να κατοικεί το Άγιο Πνεύμα, να μένει η χάρη του Θεού μέσα μας".

Εμείς πέραν από την εκκλησιαστική ευχή "να έχει «πληρότητα διακονίας εν Κυρίω» και να αναδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας μας", θέλουμε να του ευχηθούμε να είναι ευτυχισμένος στο δρόμο της Εκκλησίας που ο ίδιος  διάλεξε και να παραμείνει ταπεινός, απλός, εγκάρδιος και αγαπημένος από όλους τους συγχωριανούς και τους φίλους, που χαρήκαμε με τη χαρά του σαν να ήταν το δικό μας παιδί. Ελπίζουμε να έρθει σύντομα και η χειροτονία του σε Ιερέα και να αναλάβει τα καθήκοντά του στο χωριό μας,  όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε από φτωχή και τίμια οικογένεια με τόσες δυσκολίες. 

   

 

   

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΗΓΑΝΗ

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ Μακάριε,
Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχη μας κ.κ Κοσμά,
Σεβαστοί Πατέρες,
Αγαπητοί Αδελφοί,
Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι ενώπιόν σας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Θεού. Η Αγία μας Εκκλησία, βλέποντας τον νεανικό μου πόθο και παραβλέποντας την αναξιότητά μου, θα μου εμπιστευθεί το ύψιστο αυτό λειτούργημα, καθώς με την χειροτονία μου, θα λάβω τον Α΄ βαθμό της Ιεροσύνης.
Αναρωτιέμαι όμως πως είναι δυνατόν να προσεγγίσω το Άγιο Θυσιαστήριο, ''το μεθόριον ουρανού και γης."
Ευρισκόμενος προ των θυρών του Ιερού βήματος και ζώντας την προσωπική μου πεντηκοστή, φέρω στο νου μου τα λόγια της Αγίας αναφοράς {το γαρ διακονείν σοι, μέγα και φοβερόν και αυταις ταις επουρανίαις δυναμεσιν}. Πως είναι δυνατόν να εισέλθω εν ταις λαμπροτέσι των Αγίων; Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να παρακαλέσω το έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού, και να ελπίζω στη Θεία Χάρη '' Η ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑ ΑΣΘΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΙΠΟΝΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΟΥΣΑ''.
Άλλωστε η πρόνοια του Θεού ήταν πάντοτε εμφανής στη ζωή μου, ώστε να με κάνει να αναφωνώ το '' ΤΙ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΩ ΤΩ ΚΥΡΙΩ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΩΝ ΩΝ ΑΝΤΑΠΕΔΩΚΕ ΜΟΙ ''
Πως να εκφράσω τα συναισθήματά μου για το ότι θα λάβω το αξίωμα της ιεροσύνης εδώ σε αυτό το Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, όπου από την παιδική μου ηλικία υπηρέτησα τόσο στο αναλόγιο όσο και στο Ιερό Βήμα. Αυτά συνέβαλαν στο να καλλιεργηθεί μέσα μου ο θείος πόθος της ιεροσύνης.
Στη συνεχεία, αυτή μου η επιθυμία αναζωπυρώθηκε κατά την διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών μου χρόνων που πέρασα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων. Καθώς επίσης και οι πνευματικοί δεσμοί που είχα με τα μοναστήρια της περιοχής, την Ιερά Μονή Ρέθα και την Ιερά Μονή Τατάρνης.
Τώρα που πρόκειται να λάβω τον Α' βαθμό της Ιεροσύνης, ζητάω τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, και του Αγ.Ανδρέου του Ερημίτου, τους οποίους πάντοτε επικαλούμαι στη ζωή μου.
Αλλωστε η παρουσία τους στην μέχρι τώρα πορεία μου ηταν αποκαλυπτική.
Την ιερή και ανεπανάληπτη αυτή στιγμή για εμένα, επιθυμώ να αναφερθώ και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με ποικίλους τρόπους καλλιέργησαν εντός μου, αυτό τον ιερό πόθο.
Αισθάνομαι χρέος απέναντί σας Σεβασμιώτατε, για τις νουθεσίες και την αγάπη που μου δείξατε. Είσασταν εσείς που με χειροθετήσατε αναγνώστη σε αυτό τον Ιερό Ναό πριν 5 χρόνια, αφού τακτικά ερχόσασταν ευλαβούμενος τον τοπικό μας Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη. Χαρά με κατακλύζει που λαμβάνω την ιεροσύνη από τα δικά σας χέρια, και ευχηθείτε να φάνω αντάξιος αυτής.
Παράλληλα αισθάνομαι υπόχρεος προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριο, αλλά και στον πατέρα Ιωάννη Καλαϊτζή. Μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό μου, να παραβρεθούν στην σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου, με στηρίξανε κατα την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, με κάνανε να αισθανθώ οικείος στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο. Σας ευχαριστώ για την πατρική αγάπη που μου δείξατε.
Ευχαριστώ οφείλω και στον πνευματικό μου - πατέρα Παύλο Ντανά - που με αγκάλιασε απο την πρώτη στιγμή που αξιώθηκα να μπω κάτω από το πετραχήλι του. Μέχρι σήμερα, απολαμβάνω τους καρπούς της Χριστομιμήτου αγάπης του και έχω σαν οδοδείκτες τις πνευματικές του σωτήριες συμβουλές.
Ευχαριστώ τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως π. Επιφάνειο Καραγεώργο, για το άμεριστο ενδιαφέρον και την αγάπη του προς το προσωπό μου.
Μεγάλη μου παράλειψη θα ήταν να μην εκφράσω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του πολυσεβάστου πατρός Δημητρίου Αργυρού, για όλα όσα μου προσέφερε από την αρχή των σπουδών μου και εξής. Εύχομαι ως αντίδωρο της Αγάπης του ο Θεός να τον αξιώσει πολλών δωρεών.
Επίσης θέλω να αναφερθώ στην αγάπη που μου έδειξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης π. Δοσίθεος για όλα όσα μου προσέφερε στην μέχρι τώρα πορεία μου. Γέροντα το ευχαριστώ είναι λίγο.
Ευχαριστώ οφείλω στους Ιερείς που υπηρέτησαν την ενορία αυτή, τον π.Ανδρέα Ριζογιάννη, τον π. Σπυρίδων Κοκορόσκο, τον π. Αμβρόσιο Σιώρο και νυν εφημέριο, καθώς και όλους τους Ιερείς της περιοχής γιατί και αυτοί με την σειρά τους συνετέλεσαν στο να έρθει αυτή η ευλογημένη ώρα.
Ευχαριστώ τους καθηγητές της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και όλους τους συμφοιτητές μου -τους φιλούς μου- που με στηρίζουν με την παρουσία τους και με την προσευχή τους.
Ευχαριστώ όλους τους συγγενείς μου, τους χωριανούς μου, τον πιστό λαό του Βάλτου που με ενίσχυαν στην απόφασή μου αυτή.
Χρέος και καθήκον τελειώνοντας, είναι να αναφερθώ στους σεβαστούς μου γονείς - Παναγιώτη και Αλεξάνδρα - που χάρη σε αυτούς έφτασα έως εδώ. Με ανέθρεψαν με πολλή αγάπη, στοργή, με θυσία και κόπο.
Επίσης ευχαριστώ την οικογένεια της συζύγου μου Μαγδαληνής, γιατί και οι δικοί της γονείς κοπίασαν για την πνευματική της καλλιέργεια.
Δοξάζω τον Κύριο για ένα ακόμη δώρο του. Την προσωπική μου ζωή, στολίζει η εκλεκτή της καρδιάς μου Μαγδαληνή, την ευχαριστώ και θα την ευγνωμονώ πάντοτε, διότι δέχτηκε με χαρά να σηκώσουμε μαζί τον χαριτόβρυτο και βαρύ Σταυρό της Ιεροσύνης. Μέσα από το διπλό ρόλο της συζυγίας καί της Ιεροσύνης, που μας επιφύλαξε η συγκατάβαση και η αγάπη του Τριαδικού Θεού, θα πορευθούμε από κοινού αποβλέποντας στην Θέωση.
Και τώρα Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς δια πρεσβειών των Αγίων, ευχηθείτε η χάρις του Παναγίου Πνεύματος να με καταστήσει υπηρέτη του Υψίστου, Διάκονο των Μυστήριων του Θεού.