Εκδηλώσεις Εορτασμού Αγίου Ανδρέα στο δήμο Ινάχου Εκτύπωση

 Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποίησε φέτος ο Δήμος Ινάχου για τον εορτασμό του πολιούχου του Δήμου Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. Η αρχή έγινε την Πέμπτη 14 Μαΐου, όπου πραγματοποιήθηκε μέγας εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Νέο Χαλκιόπουλο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη, στους κεντρικούς δρόμους του Νέου Χαλκιόπουλου με τη συμμετοχή τμημάτων από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ινάχου, μαθητών και μαθητριών από τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και της φιλαρμονικής Αγρινίου υπό τη διεύθυνση του κ. Βασίλη Κονίδα καθώς και τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αγρινίου, του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Ομίλου Αγρινίου «Συντροφιά με την Παράδοση», του συλλόγου Σαρακατσαναίων  Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, του Πολιτιστικού Ομίλου Καινουρίου «Οι Θεστιείς» και του συλλόγου φίλων της Παράδοσης «Οι Ρίζες».  Την πομπή ακολούθησαν ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος Ευθύμιος,  ο Δήμαρχος Ινάχου κ. Αθανάσιος Τορουνίδης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο Δήμαρχος Μενιδίου κ. Μάρκος Βασίλας, οι βουλευτές Αιτωλοακανανίας κ. Σπήλιος Λιβανός και Μωραΐτης Θάνος, ο αντινομάρχης κ. Καπώνης Δημοσθένης, η αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Μάργαρη – Ζαβογιάννη Ελευθερία, ο αντιδήμαρχος Μενιδίου κ. Ρεβίθης Δημήτριος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παραβόλας και Πρόεδρος του Κ.Τ.Ε.Λ. νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Καψιαμπέτης Γιώργος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ινάχου κ. Κακαρούνας Αθανάσιος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ινάχου κ. Μπασιούκας Σπυρίδων, Μπαλάσκας Εμμανουήλ και Καρδάρα Έφη , ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ινάχου κ. Σιατής Γιώργος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μακρής Γιώργος, Τσεκούρας Θωμάς, Καπούλας Παναγιώτης, Βελαώρας Γιώργος, Προύντζος Δημήτριος, Καζάκος Θωμάς, Νέστωρας Επαμεινώνδας, Ζάγκας Χρήστος, Μέρκος Φώτιος, Κουφογιάννης Ιωάννης και Κατσιάδας Ηλίας, ο πρώην βουλευτής κ. Καραγκούνης Ανδρέας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Ταξίαρχος κ. Σπυρόπουλος Αθανάσιος , ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσού κ. Μιμηγιάννης Γιώργος, ο Προϊστάμενος 4ου γραφείου Α/βαθμιας εκπαίδευσης κ. Γρίβας Κωνσταντίνος, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Ινάχου, ο πολιτευτής του νομού μας κ. Κατερινόπουλος Αθανάσιος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ψημμένος Νικόλαος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Τσιμπλής Γιώργος και ο αντιπρόεδρος του Κ.Τ.Ε.Λ.  κ. Τσίγκας Γιώργος. Μετά το πέρας της λιτάνευσης ακολούθησε παράσταση χορευτικών συγκροτημάτων στην πλατεία του Νέου Χαλκιόπουλου από τα χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ινάχου, του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Ομίλου Αγρινίου «Συντροφιά με την Παράδοση», του συλλόγου Σαρακατσαναίων  Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, του Πολιτιστικού Ομίλου Καινουρίου «Οι Θεστιείς» και του συλλόγου φίλων της Παράδοσης «Οι Ρίζες».
 Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη λειτουργεί και έκθεση  τεκμηρίων για το Γεώργιο Καραϊσκάκη με τίτλο «Μνήμης Τεκμήρια». Η συλλογή αυτή είναι δωρεά του Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κ. Ψημμένου Νικολάου, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Εμπεσού Δήμου Ινάχου, για το λόγο αλλά και όλη του προσφορά του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Δήμαρχο Ινάχου κ. Αθανάσιο Τορουνίδη.
 Την Παρασκευή  15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στο Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Μετά το πέρας  της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στη θέση Αγραπιδούλα με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ινάχου.